fight ticketTraffic Ticket Help

speeding ticketTell-A-Friend

beat traffic ticketOrder Now

affiliatesAffiliate Program

affiliatesTraffic Schools

contact usContact Us




Quiz 2 - Cops & the Court: Results


Your Score

Answered
Correctly
Answered
Incorrectly
Total Score
as Percent
Total Participants
this Week
Average
Score
%$TotalScore%
%$NoCorrectAnswers%
%$NoIncorrectAnswers%
%$TotalPercent%
%$TotalParticipants%
%$Average%



1. Traffic police have favorite locations where they can issue tickets with minimal efforts.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q1M%

Explanation
Always be on the lookout for cops on roads that slope downward and freeway on/off ramps. If you see a motorcycle officer in the same location more than once, you can be assured it's a place he frequents.



2. Once pulled over, you should always turn off your engine and place your hands where the approaching officer can view them.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q2M%

Explanation
Remarkably, many motorists leave their engine running. This can make any officer nervous since they may suspect you'll drive away suddenly. Turn off your engine and place your hands on the steering wheel as the officer approaches. You want to increase the officer's sense of personal safety and reduce his stress level as soon as possible.



3. Being polite to the officer will help improve your chances of just getting a warning.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q3M%

Explanation
Warning or not, there is no reason to be rude to the officer. Being polite is common sense. The more irate you make an officer, the greater the chance he'll look for other infractions such as mechanical violations.



4. Since the officer did not read you your rights, anything you say can NOT be admitted as evidence in court.

Correct Answer: FALSE.

Your Answer: %$Q4M%

Explanation
Although the officer does not have to read you your rights, anything you say can be used against you in court. The key is to avoid admitting you committed any offense. Remember, if an officer starts off by asking you the classic question, "do you know why I pulled you over," he is trying to get you to admit guilt for the alleged violation. Any admissions are written on the back of the citation to be used in court if necessary, HOWEVER, you may be able to object on the grounds of independent recollection.



5. Over one-half of all drivers who contest their traffic citation are found either not guilty, given a reduced fine or the citation is dismissed.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q5M%

Explanation
A majority of contested tickets are either dismissed, found not guilty or the driver is given a reduced fine. According to the National Motorist Association, if just 10 percent of drivers fought their citation, the courts would receive a serious blow financially. In no other class of "crime" is it as profitable for local governments than with traffic ticket fines.



6. With the exception of special circumstances, you typically waive all your rights and options when you plead 'guilty.'

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q6M%

Explanation
When you plead 'not guilty,' you have many options available that otherwise would be erased.



7. Approximately 1 in 50 drivers cited actually contest their traffic ticket in court.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q7M%

Explanation
Most drivers elect traffic school or pay the fine and run the risk of higher insurance premiums for three years, however fighting your traffic ticket can be in your favor.



8. The most optimal time to visit the court clerk to plead "not guilty" is on a Monday morning.

Correct Answer: FALSE.

Your Answer: %$Q8M%

Explanation
If you live in a metropolitan area, at all costs, try to avoid Mondays or Tuesdays after a holiday. It seems every Tom, Dick and Harry plus their wives visit the court at the beginning of the week. Your best bet: Friday afternoon because most people are concerned with their weekend plans. You'll be in and out of the clerk's office within 5-10 minutes.



9. When contesting a traffic citation, you typically do NOT have the right to collect any evidence from the police department.

Correct Answer: FALSE.

Your Answer: %$Q9M%

Explanation
As mentioned, officers write notes on the back of their copy of the citation. When you plead not guilty, you have the right to see his ticket log book, back side of the citation and radar manuals and maintenance records. Having the chance to see them may help you in court.



10. In most circumstances, if the officer who cited you does not show up for court trial, your case is dismissed.

Correct Answer: TRUE.

Your Answer: %$Q10M%

Explanation
Simply request the case be dismissed based on lack of a prosecution witness. Remember: you are not require to incriminate yourself by admitting a traffic violation.



.......................



PayNoFine Quizzes

Driving Fact or Fiction

Cops & the Courts

Traffic Radar

Traffic Ticket Help Center



If you recently received a traffic ticket, we can help. Check out
this.

Get the Guide



92-Pages Packed with
Winning Traffic Ticket Strategies





Free Report!
Tried, Proved and Tested Techniques to Avoid the Next Speeding Ticket
Here's some tips on how to prevent your next speeding ticket. Free tips to also help you reduce your risk of being pulled over by the cops.

Free Report!
How Speed Addicts Use Radar Detectors to Stay Clean
Did you know that more than 80% of traffic tickets written are for speeding. And most of time, they use common speed enforcement tools such as radar, lidar or laser to calculate your vehicle's speed.

Free Report!
Police Searches: What are Your Rights?
Let's face it, sometimes we do stupid things. Taking it one step further, sometimes we do stupid things AND get caught. Here's some valuable information which may help if you have got a cop who wants to search your car.

Free Report!
Traffic Court: What you need to Know Before Your Go!
The statistics are in your favor if you decide to fight your traffic or speeding ticket in court. Here are some common sense tips to help get your traffic case dismissed.

Free Report!
Insurance Quotes: How to Save the Most on your Car Insurance
Traffic Ticket CAN affect your Insurance Premiums. Here is simple advice that save you up to $1,200 a year on your auto insurance. Tips to help you get the best auto insurance deal for your specific needs.



 







About Contact Us Link to Us Tell-A-Friend Affiliates

© 1997-2011 PayNoFine.com
All rights reserved Terms of Use Privacy